Haa kalau korang nak Hanis share resepi murtabak tu memang Hanis tak pandai lah hahaha, murtabak maggi Hanis tahu. Bila dengar je murtabak maggi, teringat Hanis zaman menetap kat asrama dulu. Tahun 2013 tak silap, memang murtabak maggi ni famous kakak-kakak dengan abang-abang senior jual kat Kiosk asrama. Asal malam je, mulalah beramai-ramai turun beli lepas tu bawak naik dorm makan berjemaah kahkah.
Jadi disebabkan terflash back, harini Hanis nak share resepi murtabak maggi yang paling senang, simple tapi sedap. Haa sesuai sangatlah bagi yang nak buat tapi tak cukup bahan macam I huwaa. Hanis namakan resepi ni Murtabak maggi malas di saat perutku berkeroncong pada waktu malam. Agitcheww kelas nama kau jah 😄
Bahan-Bahan Asas
1) Sebungkus Maggi ( Kari paling sedap )
2) Dua Biji Telur Ayam
Nisbah 2 biji telur tu untuk sebungkus maggi. Jadi kalau nak buat 2 bungkus maggi, kena guna 4 biji telur lah ye. Bagi Hanis, kalau setakat 2 orang makan, sebungkus dah cukup.
Bahan Tambahan
Bahan asas di atas tu paling cepat, sesuai untuk budak-budak yang tak makan sayur atau memang dapur korang langsung tak ada bahan lain selain maggi dan telur huhu. Masak maggi macam biasa kan terlampau mainstream 😁
1) Lada - Dihiris
2) Bawang Besar - Dipotong Dadu
3) Daun Bawang dan Daun Sup - Dipotong Kecil
4) Isi Ayam - Dipotong Kecil
Cara Penyediaan
1) Celur mee sahaja tanpa perencah selama 2 minit sampai mee terurai. Celur jangan lama sangat sampai mee terlampau lembut atau kejap sangat sampai mee keras kejung, pandai-pandai agaklah ye.
2) Toskan mee dan asingkan.
3) Gorengkan isi ayam dan asingkan.
4) Basuh telur bersih-bersih dan pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk.
5) Masukkan mee maggi, perencah kari dan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul sebati.
Adunan murtabak maggi. |
6) Panaskan pan, letakkan 1 sudu minyak masak.
7) Apa lagi ? Masaklah murtabak maggi korang tu. Pandai-pandai lah adjust nak saiz kecil ke besar, nak tebal ke nipis. Agak-agak bila dah garing dalam 2-3 minit, balikkan lepastu sedia untuk dihidang.
Korang bolehlah potong-potong dan hidang dengan sos cili. Makan panas-panas tau, kalau dah sejuk tak berapa nak sedap sebab dah jadi keras huhuhu. Sorry gambar tak berapa nak cantik sebab kisahnya Hanis buat waktu malam jadi lighting tak berapa on point.
|