Monday 29 July 2019

Resepi Murtabak Maggi Paling Senang

Hi ! Korang pernah makan Murtabak tak ? Mesti pernah kan. Dulu masa tinggal kat Melaka, Hanis selalu pergi pasar malam beli murtabak dari sorang Pakcik ni. Fuhh dah lah murah, tak kedekut pulak tu. Tapi nak beratur tu gigih jugak lah, panjang gila barisan 😂

Haa kalau korang nak Hanis share resepi murtabak tu memang Hanis tak pandai lah hahaha, murtabak maggi Hanis tahu. Bila dengar je murtabak maggi, teringat Hanis zaman menetap kat asrama dulu. Tahun 2013 tak silap, memang murtabak maggi ni famous kakak-kakak dengan abang-abang senior jual kat Kiosk asrama. Asal malam je, mulalah beramai-ramai turun beli lepas tu bawak naik dorm makan berjemaah kahkah.

Jadi disebabkan terflash back, harini Hanis nak share resepi murtabak maggi yang paling senang, simple tapi sedap. Haa sesuai sangatlah bagi yang nak buat tapi tak cukup bahan macam I huwaa. Hanis namakan resepi ni Murtabak maggi malas di saat perutku berkeroncong pada waktu malam. Agitcheww kelas nama kau jah 😄


Bahan-Bahan Asas

1) Sebungkus Maggi ( Kari paling sedap )
2) Dua Biji Telur Ayam

Nisbah 2 biji telur tu untuk sebungkus maggi. Jadi kalau nak buat 2 bungkus maggi, kena guna 4 biji telur lah ye. Bagi Hanis, kalau setakat 2 orang makan, sebungkus dah cukup.

Bahan Tambahan

Bahan asas di atas tu paling cepat, sesuai untuk budak-budak yang tak makan sayur atau memang dapur korang langsung tak ada bahan lain selain maggi dan telur huhu. Masak maggi macam biasa kan terlampau mainstream 😁

1) Lada - Dihiris
2) Bawang Besar - Dipotong Dadu
3) Daun Bawang dan Daun Sup - Dipotong Kecil
4) Isi Ayam - Dipotong Kecil

Cara Penyediaan

1) Celur mee sahaja tanpa perencah selama 2 minit sampai mee terurai. Celur jangan lama sangat sampai mee terlampau lembut atau kejap sangat sampai mee keras kejung, pandai-pandai agaklah ye. 

2) Toskan mee dan asingkan.

3) Gorengkan isi ayam dan asingkan.

4) Basuh telur bersih-bersih dan pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk.

5) Masukkan mee maggi, perencah kari dan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul sebati. 


Adunan murtabak maggi.

6) Panaskan pan, letakkan 1 sudu minyak masak.

7) Apa lagi ? Masaklah murtabak maggi korang tu. Pandai-pandai lah adjust nak saiz kecil ke besar, nak tebal ke nipis. Agak-agak bila dah garing dalam 2-3 minit, balikkan lepastu sedia untuk dihidang.



Korang bolehlah potong-potong dan hidang dengan sos cili. Makan panas-panas tau, kalau dah sejuk tak berapa nak sedap sebab dah jadi keras huhuhu. Sorry gambar tak berapa nak cantik sebab kisahnya Hanis buat waktu malam jadi lighting tak berapa on point.


Tadaa siap dah Murtabak maggi malas di saat perutku berkoroncong pada waktu malam 😂

Jadi selamat mencuba pada yang nak cuba. Next time bila banyak bahan, Hanis akan share resepi Murtabak Maggi Special Version 2.0 kahkah. Jangan lupa Follow Blog ni dan tinggalkanlah komen sikit, Ok Bye ! 😘

Wednesday 24 July 2019

Cha Bang Ang Viral

Hai ! Korang pernah dengar tak Cha Bang Ang by Jaa Suzuran yang tengah Viral sekarang ni ? Bagi yang tak tahu, Cha Bang Ang ni adalah sejenis Dessert (Pencuci mulut) daripada Thailand. Contoh dekat Malaysia kita ada Cendol yang kuahnya diperbuat daripada santan dan gula merah. Kalau Cha Bang Ang ni pula guna Susu Karamel yang sedap gila ! 😍

Haa inilah dia rupa sebenar Cha Bang Ang di Thailand.
Setelah sekian lama terdedah dengan Iklan Cha Bang Ang yang tengah Viral satu Malaysia ni, akhirnya Hanis pun kecundang dan teringin juga nak merasa 😂

💰  Harga 1 Set : RM15 
👉 1 Botol susu karamel 250ml
👉 2 bekas cincau Thai
👉 1 Paket Biji Selasih


1 Set ni boleh makan 3 kali tau sebab susu ni pekat, makan sikit je dah puas. Kalau macam Hanis taktahan manis jadi Sha campur air sikit so boleh buat 4 kali makan haha. Cincau tu pula bukan sebarang Cincau uolls. Bukan yang beshe-beshe kat Malaysia ni. Cincau dia sangat sedap dan kenyal ala-ala Boba, memang syok nak kunyah. Biji selasih tu pula sebagai penambah perisa dan melengkapkan rupa Cha Bang Ang ni.


First time nak cuba dulu, Hanis beli satu je. Tapi lepas dah rasa, uihh menyesal beli satu uolss ! Tak cukup hahaha. Rasa dia sangat fresh dan sedap lagi-lagi kalau telan masa cuaca panas. Ibu Hanis yang tak minat dessert-dessert manis ni pun terus jatuh cinta, dia suruh Hanis beli lagi sebab rasa cincau tu memang unik. Tapi itulah, stok Cha Bang Ang ni memang sangat terhad tau, sekejap je dah licin. So, pastikan korang order cepat-cepat dan beli lebih untuk mengelakkan penyesalan yang amat dahsyat 😆


Cara nak buat Cha Bang Ang ni senang je, mula-mula sediakan ais dalam mangkuk. Lepastu masukkan je Cincau dan biji selasih tadi ikut kuantiti yang korang nak. Kalau taknak letak ais pun takpe, tapi rasa macam tak lengkap pulak haha. Kalau ada ais lagi sejuk dan rasa manis susu karamel tu dapat diimbangkan. Haa lepastu apa lagi ? Korang tuanglah Susu karamel tu dengan penuh perasaan 😆

Tadaa ! Dah siap 😍

Hanis memang bagi 10/10 ⭐untuk Cha Bang Ang ni dan korang mesti cuba tau, confirm repeat order lagi percayalah huhu. Sekarang ni banyak resepi buat Cha Bang Ang homemade tapi yang pasti tak akan sama dengan yang Original dari Thailand terutamanya cincau tu.

Kalau korang dah rasa membuak-membuak nak cuba, boleh lah tengok di Instagram Cha Bang Ang Malaysia. Dekat situ korang boleh cari agent yang berdekatan dengan korang. Okay selamat berchabangang ! 😂

Instagram HQ : Cha Bang Ang Malaysia 


Copyright 2019 Reserved to ELLSHAZRAA